Stačila krátká procházka po pražské náplavce za slunečného lednového dne. Stále se bylo na co dívat i co fotit.

Nejzajímavější bylo rozhodně sledovat boj mezi racky a lyskami o potravu. Větší část zimní stravy vodních ptáků je tvořena řasami a jinými vodními rostlinami, pro které je často třeba se ponořit docela hluboko pod hladinu.

Racek je výborný letec, ale pod vodu ponoří sotva hlavu, je zvyklý často lovit za letu a rozhodně nepohrdne jídlem z rukou kolemjdoucích, kteří jej ochotně nakrmí, bohužel ale stále především pečivem, které mu spíš škodí.

Lyska naproti tomu nelétá tak rychle a tak vysoko, ale potopit se dovede i několik metrů, takže má v chladných dnech přece jen lepší přístup ke zdroji energie.

A racci se toho naučili využívat. Během jedné půlhodiny jsem na téma boje racků s lyskami nafotil několik desítek obrázků a už během focení se mi hlavě skládal příběh, který nakonec vyústil do tohoto fotokomiksu.


PS: Všímavý pozorovatel brzy zjistí, že ne na všech obrázcích je ten samý racek a tatáž lyska. Těchto černobílých soubojů přede mnou probíhalo hned několik a já jsem si z nich mohl do svého příběhu vybírat to, co se mi hodilo. 🙂