Na sníh v zimě s napětím čekají nejen lyžaři, sáňkaři nebo stavitelé sněhuláků, ale také fotografové. Pokud chcete pěknou fotku, je třeba sledovat předpověď počasí.
Vymyslel jsem si noční záběr ze zasněženého Karlova mostu, tak jsem potřeboval sněžení přes noc, kdy většina lidí spí, a mráz, aby z nadílky nevznikla břečka dřív, než se do centra dostanu. Navíc dnes musím počítat i s tím, že být venku mezi devátou večer a pátou ranní je proti předpisům.

Vhodný den konečně nadešel v noci z neděle na pondělí. Přinutil jsem se vstát před čtvrtou a o hodinu později už jsem vyčkával kalamitou zpožděný autobus, který mě odvezl na metro. Z Malostranské to na Karlův most není daleko, ale s fotkami bylo nutné ještě chvíli počkat, protože husté sněžení a vítr zasypaly objektiv vždy dřív, než jsem stačil stisknout spoušť.

Takže na první fotce je pohled na Mosteckou ulici z úkrytu pod Mosteckou věží.

Krátký pohled na radar na mobilu mi prozradil, že po půl šesté by mělo sněžení ustat a světe div se, vyšlo to snad na minutu přesně. Procházka po mostě, po němž už hbitý traktůrek začal s úklidem sněhu, a kde se postupem času začali rojit další a další fotografové, mohla začít.

Na některé záběry se pak skoro stály fronty. Jednou jsem se uprostřed mostu kvůli záběru zastavil asi na pět minut a zezadu už mi klepal na rameno jiný lovec snímků se zdvořilým dotazem, prý na jako dlouho to ještě vidím. .-)

Když fotím, přestávám vnímat čas, dvě a půl hodiny utekly neuvěřitelně rychle a nebe se pozvolna rozsvěcelo.

Tak na závěr mačkám spoušť ještě směrem ke Zlaté kapličce a utíkám do tepla.

Jen pro přesnost, všechny fotky jsou v originále samozřejmě barevné, ale kombinace sněhu a noci mě přiměla k tomu, že jsem protentokrát barvy potlačil.