Královská obora, jeden z nekrásnějších pražských parků, kterému nikdo neřekne jinak než Stromovka, leží poblíž mezi Bubenčí a Holešovicemi na ploše skoro 100 hektarů.

Má mnoho vstupů ze všech stran, včetně nové krásné lávky pro pěší z Troje. Když přijdete z opačného směru, od výtvarné akademie, musíte přes most nad železniční tratí mezi Holešovicemi a Dejvicemi a hned na něm je důvod pro první zastávku.

Letenská parta, facebooková komunita místních obyvatel, vám nabídne jízdní řád vlaků, podle něhož si na některý z nich nad tratí můžete počkat, s aparátem nebo bez něj. Je to oblíbená zábava pro malé děti a je třeba zmínit, že strojvedoucí o nich vědí a mávají. .-)

Jakmile se dostanete s kopce níž do parku, už tam po vás zdálky pokukují veverky.

Ale hlavními místními obyvateli jsou ptáci, ať už ti vodní anebo zpěvní. Lidé těm malým ptáčkům vyrobili desítky krmítek, která málokdy bývají prázdná, opeřenci dobře vědí, že jejich Pražané jim rozumějí a vždycky přinesou něco na zobák. Střídají se u nich hlavně sýkorky, ale objeví se třeba i brhlík.

Všudypřítomní jsou samozřejmě také holubi, ti už se naučili dobýt i krmítko, u kterého bychom si normálně jen stěží představili, že se tam pták velikosti holuba vůbec vejde.

Vodní společnost je obvyklá: labutě, kachny, racci mnoha druhů, lysky, slípky, tu a tam husa nebo výjimečně volavka či kormorán.

A kolem toho všeho se procházejí lidé se svými dětmi. Anebo psy, kteří by si často asi rádi pro nějakou tu kačenku skočili do vody.

Krmení ptáčků je vůbec oblíbená činnost kolemjdoucích, malé děti se tak často vůbec poprvé seznamují s volnou přírodou a když dostanou do ručičky ovesné vločky, aby ptáčkům nasypaly, bezděky si je někdy nasypou do vlastní pusy. .-)

Ani ten kačer už se na to nemohl dívat. ;-D

A jeden z racků mávl křídly a hodinka byla pryč….