Formanův Amadeus je pro mnohé filmové a hudební fanoušky zásadní film. Sám k němu mám mimořádný, vysloveně osobní vztah. Je to jeden ze snímků, které se opravdu neomrzí. Skvělý scénář, výborní herci, jedinečná režie a geniální hudba, to vše v dokonalé dobové výpravě.

Je obecně známo, že Amadeus se za zajímavých okolností a pod dohledem tajné státní policie téměř celý natáčel v předlistopadovém Československu. Při sledování mnozí diváci poznají místa, kde se točilo – karlínskou Invalidovnu, Stavovské divadlo, arcibiskupský palác a mnohá další.

Když se vydáte od Pražského hradu směrem k Novému Světu, v rohu Hradčanského náměstí budete míjet nepříliš nápadný dům čp. 68 se sochou svatého Jana Nepomuckého.

Při prozkoumání katastru lze zjistit, že jde o kapitulní rezidenci, součást městské památkové rezervace. Ale kdo zná zmiňovaný oskarový film, tomu bude onen dům povědomý. Je to totiž ve filmu vídeňský dům, v němž bydleli Mozartovi v posledním roce jeho života. Chcete důkaz? Přidávám políčko přímo z Amadea. Na porovnání obou snímků je vidět i rozdíl v podobě domu v roce 1984 a dnes. Zas tolik se toho nezměnilo…

Postava, která vchází dovnitř, je sám Wolfgang. Když jdu dnes okolo, vždycky ho tam vidím.