Šestého ledna 2021 bylo v Praze počasí, do kterého by psa nevyhnal, natož pak Kašpara a Melichara s Baltazarem. Koneckonců i tradiční pouliční tříkrálová sbírka se letos koná online. Při teplotě lehce nad nulou a setrvalém dešti, do kterého se postupně přidávají sněhové vločky, se ani potencionálních dárců venku moc nevyskytuje, a to ani v rouškách. I fotoaparát se občas vzpouzí, když po něm chci nějaký zachmuřený obrázek.

S mudrci z Východu se dnes tedy nepotkám, tak zkusíme jiné krále, třeba ty české.
Kdo Vás napadne jako první? No samozřejmě, Otec vlasti, Největší Čech (a v podobné anketě u našich sousedů také jeden z největších Němců), císař Karel IV. Toho lze spatřit na Křižovnickém náměstí v jeho novogotické podobě z roku 1851.

Nuže, dnešní tři králové tedy budou z kamene nebo kovu. Kdo nás napadne další?
Přemysl Otakar II.? Toho v Praze nenajdeme, jeho asi nejznámější socha stojí v Českých Budějovicích.
Jiří z Poděbrad? Ani ten tu není, jeho pomník stojí na náměstí v jeho rodném městě, v Praze na něj zbylo jen jedno z vinohradských náměstí.
Já sám bych hlasoval pro Rudolfa II., vždyť za jeho vlády byla Praha naposledy opravdovou evropskou metropolí, jen je to už více než 400 let. Jenže ouha, na Rudolfa jeho nevděční Pražané také nějak zapomněli. Ještě najdete ve Stromovce vyústění Rudolfovy štoly, ale to je tak všechno.
Koho tam máme dál? Jan Lucemburského, Josefa II., Františka Josefa I.? Samá voda, ani tyto krále si nikde v plenéru v naší metropoli nepřipomenete.

A tak kousek od Karlova mostu musím vzít zavděk Krannerovou kašnou z roku 1850, jejíž centrální postavou je český král František I., panovník, o kterém se toho v hodinách dějepisu zas tolik nedozvíme.

A věřte nebo ne, tím s pomníky českých králů v hlavním městě končíme! My ale potřebujeme uzavřít dnešní trojici. A vyšlo to, na Praze 6 byl nedávno odhalen pomník Marie Terezie, panovnice, která se českou královnou stala v roce 1743. Žena nás pro tentokrát opět zachránila. .-)